ABD Marka Tescili Müracaatı için İstenen Belgeler Nelerdir?

Onal Gallant & Partners
3 min readAug 23, 2020

--

Bir önceki blogumuzda ABD marka tescilinin yasal dayanaklarını tartışmıştık. Değindiğimiz gibi ABD marka tescili müracaatı, temel olarak Ticari Marka Yasası çerçevesinde takip edilmektedir. Marka tescil müracaatınızda aşağıda belirtilen dört farklı yasal dayanak arasından seçim yapma olanağı bulunmaktaydı. Bu yasal dayanakların sırasıyla şunlar olduğunu belirtmiştik: Ticari Marka Yasası Bölüm 1 (a), Ticari Marka Yasası Bölüm 1 (b), Ticari Marka Yasası Bölüm 44 ve Ticari Marka Yasası Bölüm 44 (d).

Amerika marka tescili müracaatı için söz konusu olan dört yasal gerekçe, Uluslararası Fikri Mülkiyet Hakları ÖrgütüBürosundan ABD’ye gönderilen uluslararası marka koruma talebinin genişletilmesi talebinden farklılık arz etmektedir. Ticari Marka Yasasının 66. Bölümünün (a) fıkrası, bu değerlendirmelerden farklıdır. Aynı şekilde müracaatınızın kanuni gerekçesi arandığı gibi kayıt için de kanuni dayanak talep edilmektedir. Ticari Marka Yasasının Birinci Bölümü (b) fıkrası ve 44. Bölümü (d) fıkrası kapsamındaki müracaatlarınızda kayıt dayanağını ortaya koyma yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Şimdi ABD marka tescili müracaatı için her bir gerekçeye bağlı gerekli belgelere sırasıyla değineceğiz:

Mal veya hizmetlerinizde kullanılacağınız bir ticari marka için müracaat etmeniz durumunda ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:

· Müracaatta bulunulan markanın, müracaat tarihinin öncesinde ve sırasında kullanıldığında dair beyanı içeren belge

· Markanın ticari amaçlı olarak bir mal veya hizmet satışı için ilk kullanım tarihini gösteren belge

· Müracaatta bulunulan her bir sınıf için bir örnek sunulması ve sunulan bu örneğe ilişkin “bu örnek müracaat tarihi itibari ile kullanılmaktadır” beyanını içeren belge

· Yukarıdaki ifadeleri ve kullanım tarihlerini doğrulayan yeminli belge ya da taahhütname

Marka müracaatı kullanma niyeti ile yapılan başvurulara ilişkin ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:

· Ticari kullanım amacını gösteren beyanname: Marka başvurunuz sırasında bu markanızın hali hazırda kullanılmadığını ancak iyiniyetli olarak kullanım amacı taşıdığınızı beyan etmeniz durumunda normalde başvurunuz işleme alınacaktır. Fakat bunun için “Müracaat sahibi müracaat tarihi itibari ile bu markanın ticarette kullanma niyeti taşıdığını beyan eder.” şeklinde bir beyanname sunmanız ve bu çerçevede taahhüt vermeniz gerekmektedir.

· Ancak hemen belirtelim ki bu beyan sadece müracaat için zorunluluk teşkil etmektedir ve doğrudan tescil sonucunu doğurmamaktadır. Markanın kullanım hakkını elde edebilmeniz için tescil sürecinin tamamlanması gerekmektedir.

Marka için yabancı ülke kayıt sahibi olarak müracaat durumunda istenen belgeler şu şekildedir:

· Yabancı ülke kayıt sahibi olarak müracaat edilmesi durumunda yabancı ticari sicil kaydının “menşe ülkeden” alınan resmi onaylı bir örneği eklenmelidir. Bu örnek, ilgili menşe ülkenin yetkili fikri mülkiyet birimince onaylanmış gerçek bir kopyası, fotokopisi, ya da buna ilişkin bir sertifika ya da bu sertifikanın gerçek bir kopyası şeklinde olabilir.

· Belgenin İngilizce sağlanamaması durumunda, tercüman tarafından tercüme edilmiş versiyonunun imzalı versiyonu sunulmalıdır.

· “Müracaat sahibi müracaat tarihi itibari ile bu markanın ticarette kullanma niyeti taşıdığını beyan eder.” şeklinde bir beyannameyi içeren belge ibraz edilmelidir.

Yukarıda belirtilen müracaat dayanaklarına bir veya birden fazla gerekçe göstererek müracaatta bulunmanız mümkündür. ABD marka tescili müracaatı sürecinde yasal dayanağın belirtilmemesi durumunda USPTO tarafından ilgili eksikliğin giderilmesi talep edilmektedir.

Daha önceki yazılarımızda da sıklıkla belirttiğimiz gibi; ABD marka tescili müracaatı karmaşık süreçlerden oluşan bir süreçtir. Müracaat; ek belge isteme, itirazlar ve ret edilme gibi yorucu süreçler içerdiğinden zaman alıcı ve yorucu olabilmektedir. Ancak alanında uzman avukatlar tarafından takip edilmesi durumunda sürecin stressiz yürütülmesi mümkündür. Bu nedenle konunun mutlaka uzman desteği alınarak takip edilmesinin yararlı olacağını tavsiye etmekteyiz.

John Onal & Associates Hukuk Bürosu ve uzman ekibi; marka, patent ve telif hakları konusunda ileri düzeyde bir birikim ve deneyime sahiptir. Müşterilerine, marka, patent ve telif hakları fikri mülkiyet hakları konusunda eyaletler, federal ölçek ve uluslararası düzeyde tavsiye ve temsili ile danışmanlık yapmakta ve her koşulda onların çıkarlarını korumaktadır. Avukat Onal ve ekibi, müşterilerinin uluslararası seviyede başarılı bir ticaret yürütülmesi konusunda vizyon odaklı olarak patentleme, marka alımı ve marka konumlandırma ve patent hakları konusunda özenle çalışmaktadır.

Ayrıca bu konulardaki güncel bilgi ve haberlere ulaşmak için www.jonallaw.com adresini, sosyal medya hesaplarımızı ve Türkçe ve İngilizce blog sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Marka patent ve diğer konulara ilişkin her türlü sorununuzla ilgili büromuzu doğrudan ziyaret edebileceğiniz gibi e-mail veya telefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz.

--

--

Onal Gallant & Partners
Onal Gallant & Partners

Written by Onal Gallant & Partners

With offices in New York City, New Jersey, and Texas, we advise businesses and individuals on Corporate and Immigration Law, Business Law, and Real Estate Law.

No responses yet