Onal Gallant & Partners
3 min readSep 9, 2019

E1 ve E2 Yatırımcı Vizeleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Temel Amerika yatırımcı vizelerini, E-1 tüccar vizesi, E-2 yatırımcı vizesi, ve EB-5 göçmen olmayan yatırımcı vizesi olarak ele alabiliriz. Amerika yatırımcı vizelerini birbirinden ayıran temel husus, gerekli olan yatırım miktarı ile yatırımcıların şirket kurma zorunda olup olmamasında ortaya çıkmaktadır. Bilindiği gibi E1 ve E2 vizeleri, ABD ile ticaret anlaşması olan ülkelerin vatandaşlarına tanınan bir haktır. Hangi ülkelerin bu kapsamda olduğunu incelemek için E1-E2 Vize farklarının incelendiği makaleye göz atabilirsiniz. Hemen belirtelim ki Türkiye bu kapsamdaki ülkelerden bir tanesidir.EB-5 Yatırımcı programına diğer tüm ülkelerin vatandaşları da başvuru yapabilmektedir.

E1/E2 Yatırımcı Vizeleri

E1 yatırımcı vizesi, Amerika’ya herhangi bir ürün veya hizmetin ticaretini yapma gayesiyle gelen kişileri hedef almaktadır ve mutlaka ticari anlaşma olan bir ülke ile ABD arasında yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kişilerin ilgili o ülkenin vatandaşı olması ve ilgili şirketin sahibi, ortağı, ya da üst düzey yöneticisi olmak zorundadır. Ancak şirketin ortak yatırımcı bir şirket olması durumunda, bu şirket çalışanları da E1 vizesine başvuru yapabileceklerdir. Hemen belirtelim ki E1 vizesi olan kişilerin birinci dereceden bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri de bu vize kapsamında başvuru yapabilmektedirler.

E-2 vizesi, belli düzeyde sermayeye sahip olup Amerika’da yatırım yapma niyeti taşıyan kişilere tanınan bir vize türüdür. E2 vizesi için özellikle belirlenmiş herhangi bir limit olmasa da genellikle $100.000 üzerinde bir yatırım miktarının tahsis edilmesi beklenmektedir. Yatırımcı vize sahipleri, yatırımları devam ettiği sürece Amerika’da ikamet etme hakkını muhafaza etmektedirler.

Anlaşıldığı üzere, bu iki vize türü arasında kapsam ve nitelik itibariyle çok büyük farklılıklar bulunmamaktadır. Temel farkın, ABD ile ticaret anlaşmasına sahip olan ülke listesinde tezahür ettiğini ifade edebiliriz. Zira her iki yatırım vizesi için aşağıda belirtildiği üzere farklı ülke listeleri öngörülmüştür.

E1 vizesi ticari anlaşmalı ülkeler listesi (alfabetik)

· Almanya

· Arjantin

· Avustralya

· Avusturya

· Belçika

· Birleşik Krallık

· Bolivya

· Brunei

· Çin

· Danimarka

· Estonya

· Etiyopya

· Filipinler

· Finlandiya

· Fransa

· Hollanda

· Honduras

· İran

· İrlanda

· İspanya

· İsrail

· İsveç

· İsviçre

· İtalya

· Japonya

· Kanada

· Kolombiya

· Kore

· Kosta Rika

· Letonya

· Liberya

· Lüksemburg

· Meksika

· Norveç

· Pakistan

· Surinam

· Tayland

· Togo

· Türkiye

· Umman

· Yugoslavya

· Yunanistan

E2 vizesi ticari anlaşmalı ülkeler listesi (alfabetik)

· Almanya

· Arjantin

· Avustralya

· Avusturya

· Bangladeş

· Belarus

· Belçika

· Birleşik Krallık

· Bosna-Hersek

· Bulgaristan

· Çek Cumhuriyeti

· Çin

· Ekvador

· Ermenistan

· Estonya

· Etiyopya

· Fas

· Filipinler

· Finlandiya

· Fransa

· Grenada

· Gürcistan

· Hollanda

· Honduras

· İran

· İrlanda

· İspanya

· İsveç.

· İsviçre

· İtalya

· Jamaika

· Japonya

· Kamerun

· Kanada

· Kazakistan

· Kırgızistan

· Kolombiya

· Kongo

· Kore

· Kosta Rika

· Letonya

· Liberya

· Lüksemburg

· Meksika

· Mısır

· Moğolistan

· Moldova

· Norveç

· Özbekistan

· Pakistan

· Panama

· Polonya

· Romanya

· Senegal

· Slovakya

· Sri Lanka

· Surinam

· Tayland

· Togo

· Trinidad ve Tobago

· Tunus

· Türkiye

· Ukrayna

· Umman

· Yugoslavya

Görüldüğü gibi E2 vizesine başvuru hakkı tanınan ülke sayısı, E1 vizesine başvuru hakkı tanınan ülke sayısından daha fazladır.

Amerika’da Yatırım Yapmak için Profesyonel Desteğe Hazırız

Son derece karmaşık bir başvuru süreci ve olan Amerika’da yatırım ya da ABD yatırımcı vizeleri için desteğe ve profesyonel yardıma ihtiyaç duyuyorsanız John Onal & Associates Hukuk Bürosu olarak desteğe hazırız. John Onal & Associates PC Hukuk Bürosu, ABD’de yatırım ve yatırımcı vizeleri başta olmak üzere diğer tüm Amerika vizelerinin başvuru ve yenilenmesi süreçlerini alanında uzmanekibi ve New York ve New Jersey’deki ofisleriyle hizmet vermektedir.Ayrıca kendi ana dilinde avukatlık hizmeti almak isteyen kişilere de hizmet vermekte ve ABD’de ana dilde avukat ile çalışma avantajı sağlamaktadır.

Hukuki destek ya da danışmanlık hizmeti için ofisimizi doğrudan ziyaret edebileceğiniz gibi e-mail veya telefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra büromuza gelmenize gerek kalmadan doğrudan kurum avukatlarımız olan Avukat Fatih Yiğit, Avukat Sercan Önal ve Avukat Karen Tonoyan ile görüşmek için randevu ayarlayabilirsiniz.

Onal Gallant & Partners
Onal Gallant & Partners

Written by Onal Gallant & Partners

With offices in New York City, New Jersey, and Texas, we advise businesses and individuals on Corporate and Immigration Law, Business Law, and Real Estate Law.

No responses yet