Korona Virüs Bir Mücbir Sebep Durumu mudur?
Covid-19 virüsü etkisi dalga dalga bütün çalışma alanlarını etkilemey devam ediyor. Pek çok sosyal ve sportif etkinlikler iptal edildi ve edilmeye devam ediyor. Fabrikaların faaliyetlerien ara vermesi, konserlerin, spor faaliyetlerinin ve turistik rezervasyonların iptallerinin yanı sıra bir de ülkeye girişlerde kimi sınırlamalara gidilmesi tedarik zincirini ve arz talep döngüsünü önemli bir şekilde etkilmiştir. Tüm bu gelişmeler sözleşmedeki taahhütlerinizi yerine getirmenizde kimi güçlükleri de doğal olarak beraberinde getirmiştir. Ancak hemen belirtelim ki bu ve benzer durumlarda sözleşmenizde yer alan ve mücbir sebep (force majeure) olarak ifade edilen hükümlerden faydalanma hakkınız bulunmaktadır.
Mücbir Sebepler Nelerdir?
Sözleşmelerin niteliğine göre ayrıntılarda farklılık gösterse de mücbir sebep olayları öngörülmesi güç olaylar olarak ifade edilmektedir. Özellikle sigorta poliçelerinde mücbir sebep maddelerinin daha ayrıntılı olarak düzenlendiği görülmektedir. Salgın hastalıklar, yaygın kıtlık, grev, savaş, terör saldırıları, deprem, yangın, sel ve kasırga gibi olaylar en yaygın mücbir sebepler arasında gösterilebilir.
Çoğu sözleşme, “öngörülemeyen diğer benzer olaylar” adı altında bir düzenleme içermekte ve mücbir sebep olaylarını bu kapsamda değerlendirmektedir. Ancak uyuşmazlık söz konusu olması durumunda mahkemeler mücbir sebepler içinde sayılan diğer olayları ölçü olarak kabul edip olayı ona göre yorumlamaktadır.
Korona Virüs Mücbir Sebep Olarak Kabul Edilebilir mi?
Korona virüs salgını ya da salgınla ilgili düzenlemeler sözleşmedeki sorumluklarınızı yerine getirmeyi olanaksız hale getiriyor ise mücbir sebep koşulundan ilke olarak yararlanma hakkınız bulunmaktadır. Ancak öncelikle sözleşme hükümlerinin titiz bir şekilde incelenmesi ve alan uzmanı avukatlarca değerlendirilmesinde fayda var.
Sözleşmenizde mücbir sebep olarak “hastalık”, “salgın hastalık”, “hükümetlerce alınan tedbirler” veya “doğal afet” gibi bir ifadeler yer alıyorsa, Korona virüsünün, mücbir sebep şartına göre bir mücbir sebep olarak kabul edileceğini en azından ilkesel olarak söyleyebiliriz. Mücbir sebep hükümlerinden faydalanmada sözleşmenizde açık hüküm bulunması durumunda herhangi bir anlaşmazlık söz konusu olmayacaktır.
Ayrıca çıkarılan Cares Act düzenlemesi çerçevesidne işsizlik sigortası almaya hak kazanan diğer çalışanlar, artırılan işsizlik ücretleri, çalışma süresi azaltılması nedeniyle geliri eksilenlere dönük işsizlik sigortası ve hariç tutulan ödemelerle ilgili detaylı bilgi edinmek için ‘Corona Virüsü ile Mücadele Ekonomik Paketi (CARES Act): İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri’ isimli makaleyi inceleyebilirsiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı görüşmek için büromuza gelmeksizin kurum avukatlarımız olan Avukat Fatih Yiğit, ve Avukat Ahmed Davut Atik ile görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
Ayrıca konuyla ilgili ve faydalı olduğunu düşündüğümüz aşağıdaki makaleleri de inceleyebilirsiniz:
· Cares Act ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar
· Kurtarma Vergi Kredileri, Yardım Bağışları ve Coronavirüsle İlgili Emeklilik Hesabı Dağılımları
· CARES Yasası Uyarınca İşverenlere Vergi Yardımları
· CARES Act Uyarınca Tüketici ve Kiracının Korunması
· SBA Kredileri ve Küçük İşletmeler İçin Onaylanan 377 Milyar Dolarlık Teşvik Paketi
· Mücbir Sebep: Korona Virüsü, Sözleşmeler Üzerine Etkisi
· Koronavirüs ile Mücadele Kapsamında Getirilen Düzenlemeler
Bu konulardaki güncel bilgi ve haberlere ulaşmak için www.jonallaw.com adresini, sosyal medya hesaplarımızı ve Türkçeve İngilizce blog sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
John Onal & Associates PC Hukuk Bürosu, ayrıca ABD vizeleri, ABD çalışma vizeleri, ABD’de yatırım, marka tescili, ABD’de emlak ve ev alımı gibi konularda uzmanlaşmış bir hukuk bürosudur. Başta ABD çalışma vizesine uygunluğunuz olmak üzere uzmanlık alanımızdaki her konuda alanında uzman ekibimizle desteğe hazırız. Covid-19 ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere ilişkin her türlü sorununuzla ilgili büromuzu doğrudan ziyaret edebileceğiniz gibi e-mail veya telefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz.