Uluslararası Patent Başvurusu
Bir önceki yazımızda uluslararası patente ve bu konudaki anlaşmalara ilişkin genel bir girizgâh yapmıştık. Bu yazımızda ise uluslararası patent başvurusunun hangi hakları sağladığı, bu süreçte yabancı başvurucuların durumları gibi konulara değinmeye çalışacağız.
Uluslararası bir patent başvurusunun zamanında dosyalanması, başvuru sahiplerine her ülkede uluslararası başvuruda belirtilen uluslararası bir başvuru tarihi vermekte ve ayrıca buluşun detaylı bir aramasını ve ulusal patent başvurularının olması gereken başvuru zaman düzenlemelerini belirlemektedir.
ABD yasalarına göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan icatlar söz konusu olduğunda, yabancı bir ülkede patent başvurusu yapmadan önce mutlaka USPTO’dan lisans alınması zorunludur.
ABD Patent Tescili Sürecinde Yabancı Başvuru Sahiplerinin Durumu Nedir?
ABD’de patent tescili isteyenlere Amerika Birleşik Devletleri’nin patent kanunları, buluş sahibini vatandaşlığı konusunda hiçbir fark gözetmemektedir. Herhangi bir buluş sahibi, mensup olduğu vatandaşlığa bakılmaksızın ABD vatandaşıyla aynı esaslar çerçevesinde patent başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Bununla birlikte, yabancı ülkelerde başvuru sahipleri ile ilgili farklı düzenlemeler olduğunu unutmamak lazım.
Amerika’da patent tescili için ABD’de patent başvurusu doğrudan buluş sahibi kişi tarafından yapılmalı ve buluş sahibi, mucit imzası ve yeminin veya beyannamenin gerekmediği birçok ülkedeki düzenlemelerden farklı olarak, kimi istisnai durumlar hariç olmak üzere yemin veya beyanname imzalamaları gerekmektedir.
Kimler ABD’de Patent Başvurusu Yapamaz?
ABD’de patent tescili isteyen buluş için ABD’de başvuru yapmadan önce buluş sahibi veya onun legal temsilcileri tarafından ABD yetkili kurumlarına başvurmadan 12 aydan daha önce yurtdışında patentlendiyse ABD patenti başvurusu yapılamaz ve patent alınamaz.
Amerika Birleşik Devletleri’nin karşılıklı anlaşmalar çerçevesinde, yabancı ülkede aynı buluş için patent başvurusu yapmış olan herhangi bir kişi tarafından Amerika’da patent tescili için yapılan bir patent başvurusu, aynı buluş için patent başvurusunun ilk kez bu yabancı ülkede yapıldığı tarihte Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmış gibi koruma ve haklardan faydalanır. Bu durum, Amerika Birleşik Devletleri’nde başvurunun, bu tür herhangi bir yabancı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 12 ay içinde yapılması durumunda geçerlidir.
Amerika’da patent tescili için patent başvurusu herhangi bir yabancı ülkede başvuru sahibi veya yasal temsilcileri tarafından yapılmışsa ve tescil için başvuran öncelik talep ediyorsa başvuru ile birlikte verilen yemin veya beyanda, başvurunun yapıldığı tarihi vererek, bu başvurunun en erken yapıldığı ülkeyi belirtmelidir.
Patent Konusunda Profesyonel Destek Almanızda Yarar Var
John Onal & Associates Hukuk Bürosu, marka, patent ve telif hakları konusunda ileri düzeyde bir birikim ve deneyime sahiptir. Müşterilerine, marka, patent ve telif hakları fikri mülkiyet hakları konusunda eyaletler, federal ölçek ve uluslararası düzeyde tavsiye ve temsili ile danışmanlık hizmeti sunmakta ve her koşulda onların çıkarlarını korumaktadır. Avukat Onal ve ekibi, müşterilerinin uluslararası seviyede başarılı bir ticaret yürütülmesi konusunda vizyon odaklı olarak patentleme, marka alımı ve marka konumlandırma ve patent hakları konusunda özenle çalışmaktadır.
Amerika’da Türk avukat ya da New York’ta Türk avukat sloganıyla hareket eden John Onal & Associates Hukuk BürosuTürkçe anadilimizde de hizmet veren bir hukuk firmasıdır. Türkçe avukatlık hizmeti almak isteyen vatandaşlarımıza kendi ana dillerinde hizmet vermekte ve Amerika’da Türk avukat ile çalışmanın avantajlarını sunmaktadır.
Amerikan vizeleri, göçmenlik hukuku, Amerika’da şirket kurma, Amerika vatandaşlığı başvuru süreci, Amerika’da patent, marka tescili, Amerika’da telif hakkı ve New Jersey kişisel yaralanma hukuku (NJ personal injuriy) gibi alanlarda en güncel bilgilere ulaşmak için sitemizi, sosyal medya hesabımızı, Youtube kanalımızı ve bloğumuzu takip etmeyi ihmal etmeyin.
Amerika tasarım patenti süreci, bitki patenti, fayda patenti ya da diğer paten çeşitleriyle ve müracaat süreçleriyle ilgili olarak hukuki yardım ya da danışmanlık hizmeti almak için ofisimize doğrudan gelebileceğiniz gibi e-mail veya telefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz. Ayrıca ofisimize gelmeksizin doğrudan kurum avukatlarımız olan Avukat Fatih Yiğit, Avukat Sercan Önal ve Av. Murat Bayram ile görüşmek için randevu ayarlayabilirsiniz.
Türkçe makalelerimiz için tıklayınız.
İngilizce makaleler için tıklayınız.